Kitap Önerisi: Stephen Hawking; A Life In Science

Yazar: Michael White, John Gribbin

İlk defa bir kitap önerisi ile karşınızdayım. Bilimin her alanında en azından temel bilgilere sahip olmak, başarılı ve tarihe adını yazmış bilim insanlarını detaylıca tanımak için okuduğum kitapların yorumlarının, benim gibi temel bilimlere ve bilim insanlarının biyografilerine ilgisi olan arkadaşlara iyi birer tavsiye olacağını düşünerek bundan sonra okuduğum kitapları çeviri, anlatım biçimi ve benzeri yönleriyle yorumlayıp sizlere anlatmaya karar verdim.

Tabii ki, burada sadece bilimsel kitaplar olmayabilir. Herhangi bir tarzda herhangi bir kitabı okuduktan sonra bana “Vay be, bunu başkaları da okumalı!” dedirtiyor ise, bunu sizlerle paylaşmak beni çok mutlu eder.

Bugün bana “Vay be!” dedirtmiş biyografik bir kitaptan söz edeceğim. Zaten, Stephen Hawking hayranlığımı bilen bilir, burada sık sık kendisiyle alakalı kitaplar, belgeseller görürseniz şaşırmayın.

Kitap, orijinal adıyla “Stephen Hawking, A Life In Science” ve Türkçe adıyla “Stephen Hawking; Yaşamı, Kuramı ve Son Çalışmaları

Bu kitapta hoşuma gitmeyen ilk ve tek şeyden söz etmem gerekirse; tabii ki de çevirinin yetersizliği. Fizik kuramlarının Türkçe halini bile anlamak için bazen iki-üç kere okuyabiliyoruz aynı cümleyi. Genel olarak fizik kuramlarından bahseden bir kitabın Türkçe çevirisi bir hayli zor olmalı ki, anlaması da zor, ama teorik paragrafları ikinci veya üçüncü dikkatli okuyuşunuzda çevirinin dolduramadığı boşlukları zihniniz sezgisel olarak doldurabiliyor. Devrik ve düzensiz cümlelerin üstesinden gelmeye başlıyorsunuz bir süre sonra. Bu yüzden okuma esnasında anlatılana biraz bile hakim olabilmeniz ve odaklanabilmeniz, anlatılanı kendi çabanızla kavramanızı kolaylaştırıyor.

Güzel olan şu ki, zaten kitap, kuramları detaylı anlatırken bile fazla bir matematiksel dile girmemeye özen göstermiş ve bunu da her fırsatta dile getirmiş 🙂

Stephen Hawking’in Zamanın Kısa Tarihi kitabını okurken anlamadığınız noktaların da anlaşılmasına yardımcı olan bir kitap. Eğer Zamanın Kısa Tarihi‘ni henüz okumadıysanız öncesinde bu kitabı okumanızı öneririm. Okuduysanız da, bazı taşların yerine oturmasına yardımcı olabilir.

Stephen Hawking’in bilimsel çalışmaları dışında özel hayatına da merak duyduğum için bu kitap bana beklediğim bilgiyi ve zevki verdi. Çünkü ben, Hawking’in bilimsel çalışmalarını merak ederken aynı zamanda bunlar üzerinde çalışırken nasıl bir psikolojiye sahip olduğunu ve neler yaşadığını da bilmek isterim. Kitapta bilimsel çalışmalar, günlük yaşantısıyla birlikte anlatılmış ve bu harika bir detay. Stephen Hawking başarı basamaklarını tırmandıkça, araştırmaların heyecanı sizi de alıp götürüyor ve bir yerden sonra kitabı gurur ve minnet dolu bakışlarla okuduğunuzu fark edebiliyorsunuz. Kitabın bir bölümünde Hawking’in kendi sözleriyle şu paragraf yer alıyor;

“Hastanedeyken, karşımdaki yatakta bildiğim kadarıyla kan kanserinden ölen bir çocuk görmüştüm. Bu güzel bir görüntü olmamıştı. Benden daha kötü durumda olan kişiler olduğu açıktı. En azından benim durumum beni hasta etmiyordu. Kendime acıma eğilimi hissettiğim zaman o çocuğu hatırlıyorum.”

Bu şekilde, tüm zorluklara rağmen zihnini kullanabilmenin kendisine yettiğini düşünen Stephen Hawking, çok büyük bir idol olmayı hak ediyor ve yaşamı, bir çok insana güç verebiliyor.

Kitabın içeriği hakkında net bir bilgiye sahip olmak isterseniz, içindeki 16 bölümün başlıklarını yazacağım;

  1. Galile’nin Öldüğü Gün
  2. Klasik Kozmoloji
  3. Üniversiteye Giriş
  4. Doktorlar ve Doktora
  5. Kara Deliklerden Büyük Patlamaya
  6. Evlilik ve Öğretim Üyeliği
  7. Tekil Çözümler
  8. Atılım Yılları
  9. Kara Delikler Patladığı Zaman
  10. Ünün Yamaçları
  11. Başlangıca Dönüş
  12. Bilimde Süperstarlık
  13. Evrenin Çocukları Olduğunda
  14. Zamanın Kısa Tarihi
  15. Fiziğin Sonu mu?
  16. Hollywood, Ün ve Talih

Stephen Hawking’in yaşamını anlatan, kendi otobiyografik kitabı; Benim Kısa Tarihim dahil bir çok kitap bulunuyor. Kendisini ve öğrenim hayatını detaylıca tanımanızı şiddetle önerdiğim için, bu kitaplardan birini muhakkak edinmenizi tavsiye ediyorum.

Kitabı satın almak isteyenleriniz için ufak bir araştırma yapsam da, genelde kitabın tükendiğini gördüm. Sadece bir internet sitesinde stokta varken, sayısı sadece 1 adet. Daha geniş çaplı bir araştırma ile okumak isteyenlerin kitabı bulabileceğini düşünüyorum, çünkü ben kitabı okul kütüphanesinde bulabildim kolaylıkla. Sizler de kütüphanelerin bilim kitaplıklarında bulabilirsiniz, kim bilir?

Kitabı almak isteyenler için, nadirkitap.com‘da bulunuyor.

Benim Kısa Tarihim adlı otobiyografik kitap da D&R’da bulunmakta.

Ha bu arada, kitabı bulup okuyanınız olursa, lütfen bana son sayfalarından söz edin! Birileri bu kitabın son sayfasını çalmış olmalı.

Tıpkı 11. Doktor (Doctor Who) gibi düşünerek aldıysa, belki anlayabilirim. Ama tek amacı kitabı katletmekse, çok kırıldım.

Doctor Who, 7. Sezon 5. Bölüm. “Angels Takes Manhattan” ne bölümdü ama!

”Kitabın son sayfasını hep yırtarım. O zaman sonu olmaz. Sonlardan nefret ederim.”

Kitabın arka kapağı.

Ayrıca, öneriler kısmında kitap önerileri yazmaya devam ederken aynı zamanda sizden de öneriler bekliyor olacağım. İletişim kısmında bulunan mail adresimden veya en altta bulunan sosyal medya bağlantılarımdan bana direkt olarak ulaşabilir, sorularınızı sorabilir ve okuduğunuz kitaplardan söz edebilirsiniz. Ardından, önerdiğiniz kitabı burada da anlatabilirim.

Keyifli okumalar dilerim!

Yayınlayan

Berfin Dağ

"Evren kadar atomdan oluşan ve evrende bir atom kadar olanım." Berfin Dağ tarafından yazılmış tüm yazıları görüntüle

One thought on “Kitap Önerisi: Stephen Hawking; A Life In Science”

  1. Kitap önerisi icin cok tesekür ederim. Türkcemi ve kendimi daha iyi gelisdirmek icin kitap okuyorum ve kitap okumayi cok sevmisimdir.

    Selamlar Sibel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir