Herkese selamlar!

Bu yazımda size takip ettiğim, izlediğim ve çok sevdiğim YouTube kanallarından söz edeceğim. Düzeni şöyle planladım, öncelikle genel olarak tüm bilim dallarını kapsayan, popüler bilim içerikleri üreten kanalları sıralayacağım. Sonrasında da konuyu daha da spesifik hale getirerek, derslerimde ve kendi alanım olan Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoteknoloji ve genel olarak yaşam bilimleri alanında faydalandığım kanalları sıralayacağım. Bunları sıralarken konuyu ele alma tarzlarından da söz edeceğim, çünkü bazıları herkese hitap eden kısa ve kendini izleten içeriklerden oluşurken bazıları 1 saatlik veya bazen daha uzun ve yoğun içerikler üretiyor. Çok fazla açıklama yapmayacaklarım ise sadece ilgimi çeken bir başlıkları olduğunda girip baktığım, sıkı takipçileri olmasam da faydalı bulduğum kanallar olacak.

Kanalların ismine tıkladığınızda kanala yönlendirileceksiniz. Umarım faydalı olur.

Kendi alanınızda faydalandığınız kanallar varsa yorum kısmında paylaşırsanız hepimiz faydalanabiliriz. Make YouTube scientific again…

Herkes için Bilim;

  • Kurzgesagt: Birinci ve en çok sevdiklerimden, tüm bildirimlerini ve yeni videolarını takip ederek anında izlemeye çalıştığım, izledikten sonra konusuna göre arkadaşlarıma atarak “İzle de üzerine sohbet edelim” dediğim, ismini asla doğru telaffuz edemediğim kanal: Kurzgesagt. Bu kanal, bilimsel tanımlamalar yapmak ve size bir şeyler öğretmekten çok daha büyük bir hedef taşıyor; sizi doğru soruları sormaya ve düşünmeye teşvik ediyor. Felsefeye de dalıyorlar çok sık. Video başlıkları da aynı şekilde ilgi çekici ve merak uyandırıcı. İzledikten sonra muhakkak üzerine düşünecek bir şeyiniz oluyor elinizde. Zihin açmak, haberdar olmadığımız alanlar hakkında merak uyandırıcı şeyleri göze hitap eden animasyonlarla izlemek çok zevkli oluyor. Videolar İngilizce, fakat neredeyse bütün videolarda Türkçe altyazı var. Şiddetle tavsiye! Bir benzeri; CrashCourse
  •  AsapSCIENCE: Bu kanala BAYILIYORUM. Tabii ki de içerik üreticilerinden sarışın olan çok yakışıklı olduğu için değil. Öncelikle, içerikler ne çok uzun ne de çok kısa; aynı zamanda çok doyurucu. Konu yelpazesi çok geniş, neredeyse her bilim dalını çatısı altına toplamış, bu alanlarda merak uyandıran ve çizimlerle, görselliği ile de kendini izlettiren kanallardan biri. Farklı dallar için farklı oynatma listeleri mevcut, ayrıca müzik de yapıyorlar! Bilim ve müzik, harika bir ikili. Tükçe altyazı desteği var. Karakterler hep çok sempatik, özellikle sarışı… tamam tamam. Bu ikilinin birlikte ayrı bir kanalları da var, ama orada daha gereksiz içerikler üretiyorlar, o da ilgi çekici ama. AsapSCIENCE’ın liseden üniversiteye herkese hitap ettiğini düşünüyorum. Şiddetle tavsiye vol2!
  • The Royal Institution: Her şeye de bayılıyorum demek istemem ama, bu kanal çoğu konuda bana çok şey katan ve ufkumu 10 katına çıkaran kanallardan biri. İngiliz Kraliyet Kurumunun düzenlediği etkinliklerdeki sunumlardan ve ayrıca kısa YouTube için hazırlanmış  videolardan oluşuyor. Videolar gerçekten ders niteliğinde, çünkü zaten ders. Ortalama 1 saate yakın süren konuşmalar ile alanında gerçek uzman olan bilim insanları, çalışma konularını en açıklayıcı şekilde anlatıyor. TEDx’in uzun versiyonu ama bilim insanları versiyonu gibi. Çok saçma oldu. Şiddetle öneririm, öyle böyle değil. En sık izlediğim, faydalandığım kanallardan biri. oıdklfjxcjvlkcvx
  • World Science Festival: YouTube’da bilim öğrenme işine daldığımda ilk bağımlı olduğum kanallardan biri World Science Festival kanalı. Bu kanalda kısa, açıklama videoları yerine paneller yayınlanıyor fakat işin güzel yanı, belirli bir konu ele alınıp o konunun uzmanları aynı sahnede birlikte oturuyor ve ortaya çok besleyici paneller çıkıyor.
  • MinuteEarth & MinutePhysics: MinuteEarth, çoook şirin bulduğum kanallardan biri. Çok kısa, 3-4 dakikalık videolar ile farklı bilim dallarında temel sorulara çok güzel çizimler ve animasyonlarla yanıt veriyorlar. Altyazı seçeneklerinde sıklıkla Türkçe var. Aynı kişiler mi organize ediyor bilmiyorum, ama bu kanalın tarzına çok benzer olarak MinutePhysics kanalını da öneririm, aynı tarzda fizik içerikleri üretiyorlar. Bu iki kanal biraz daha temel düzeyde, lise öğrencilerinin ufkunu açmasına yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Tabii aşırı ileri düzeydeki konuları ele aldıkları da oluyor. Karma işte.
  • Deep Look: Mottosu “Explore big scientific mysteries by going incredibly small” olan, yine farklı sorular sorarak izleyiciyi kendine çekip yaklaşık 10-15 dakika uzunluğunda videolarla bu sorulara yanıt vermeyi amaçlayan, dümdüz bilim kanalı. Şakasız, esprisiz, belgesel tadında ama izlenir. Tabii İngilizce biliyorsanız. Altyazı seçeneklerinde Türkçe görmedim çünkü.
  •  It’s Okay To Be Smart: Yine altyazı seçeneklerinde Türkçe olmayan ama çok kaliteli olan bir kanal. Özellikle sunum şekli çok hoşuma gidiyor, sunucu Bill Nye’ın genç hali gibi. Görsel animasyonlar, müzikler çok profesyonel, bu nedenle sizi kitliyor, sıkılmadan eğlenerek izletiyor. Bazen tüyler ürpertici olabiliyor, internette dönen, popüler olan olaylardan ve sorulardan yola çıkarak üretilen içerikleri de oluyor.
  •  Physics Girl: Adından da anlaşılacağı üzere, kanalda sizi “THERE IS SO MUCH PHYSICS HERE” diyerek güzel bir kadın karşılıyor. Yine liseden üniversite seviyesine, fizik ile açıklanabilecek ilgi çekici soruları yanıtlayan, bazen de evde yapabileceğiniz fizik deneyleri anlatan güzel bir kanal. Sadece Türkçe altyazısı yok. E artık şunu anlamışızdır ki İngilizce öğrensek çok hoş olur. Bu videolar çok güzel bir dil desteği ayrıca.
  • Stated Clearly: Bu kanalı bu yazıyı yazıp yayınladıktan bir gün sonra bir konu hakkında araştırma yaparken keşfettim. Tam da öğrenmem gereken ama video anlatım bulamadığım bir konuda çok iyi bir animasyonlarına denk geldim ve sonra tüm kanala daldım. “Nasıl daha önce keşfetmemişim” diye kafamı duvarlara vurmak istiyorum ama en azından daha geç olmadan bulmuşum. Çok harika animasyonlar ve çizimlerle bilimsel terimlerin neyi ifade ettiklerini ve önemli mekanizmaların nasıl işlediğini anlatıyorlar. Anlamamak imkansız gibi bir şey. Muhteşem bir kanal ve biliyor musunuz, çoğu videoda Türkçe alt yazı seçeneği var!
  • Evrim Ağacı: Bir Türkçe kanal. Evrim Ağacı’nı çoğunuz biliyorsunuzdur, yazılarını takip ediyorsunuzdur. Ben de yazılarını çok severek okuyorum, her ne kadar videolarını çok sık izlemesem de bu tarz bir arayışta olanlara öneririm. YouTube kanallarında ürettikleri popüler bilim içerikleri ile yabancı kanalları dilini anlamadığı için izleyemeyenlere eşdeğer bir Türkçe içerik kaynağı oluşturuyor.
  • Evrimsel Antropoloji: Türkçe ve güvenilir bir evrimsel antropoloji kaynağı, üstelik içerikler çok uzun olmamakla birlikte her kesime hitap ediyor.
  • Dr. Umut Yıldız: Türkiye’nin bilim sever gençleri için öneriler listesi hazırlarken bu listeye çok değerli Umut Hoca’yı koymayacağımı düşündüyseniz çok ayıp olur. Bilmeyenler için, Umut Yıldız, NASA Jet İtki Laboratuvarında çalışan bir astrofizikçi ve veri mühendisi. Tüm işlerinin arasında sosyal medyada, dergilerde, düzenlediği e-konferanslarda gençlere bilim eğitimi ve kariyeri konusunda yol gösteriyor ve bilimsel yayınlar yapıyor. Yayınlarını Twitch’den canlı takip edebileceğiniz gibi YouTube’dan da izleyebilirsiniz. Daha fazla video çekmesi için baskı yapalım derdim, fakat en son yayın için birkaç gece uyumadığını gördüğümden vazgeçtim. Elimizdekinin kıymetini bilelim. 🙂
  • MEL Science: Daha çok kimya, daha çok deney!
  • The School of Life: Yine en sevdiğim, dizi izler gibi arka arkaya videolarını izlediğim bir kanal; The School of Life. Özellikle batı felsefesi listesi bana normalde anlayamayacağımı düşündüğüm konuları bile öğretti ve sevdirdi. Birçok konuda öğretici ve aydınlatıcı içerikleri sayesinde çok eminim ki çevrenize ve kendinize bakış açınız değişecek!
  • AcapellaScience: Bilimsel bestelerin hastası olmamıza neden olan kanal. Bilimsel içerikler de üretiyorlar tabii ama keşke sadece müzik yapıp klip çekseler… Bu şekilde düşündüğüm bir diğer kanal ise melodysheep kanalının Symphony of Science videoları. Son 3 konferansımda sunum öncesinde bu kanalın kliplerini oynatmıştım salonda, inanılmaz bir atmosfer oluşturuyorlar.
  • METUOpenCourseWare Buyrun bir nimet daha. ODTÜ’de verilen bazı derslerin açık ders olarak herkese sunulduğunu biliyor muydunuz? O derslerin bazılarına YouTube kanallarından erişebilirsiniz.
  • MIT OpenCourseWare Açık dersler konusunda ilk akla gelen okullardan biri MIT, dünyanın en iyi okullarından biri olan MIT’den evde ders dinlemek çok büyük bir  fırsat. Ders konusunda çok cömertler. Alan fark etmeksizin, dopdolu çok faydalı bir kanalları var.
  • Periodic Videos: Kimya ile ilgili, çok derine inmeden genel bilgiler veren ve her elementi tek tek tanıtan, her hafta videolar yükleyerek sizi kimya dünyasına daldıran çok faydalı kanallardan biri. Keşke ben de her hafta içerik üretebilsem. Lise öğrencileri için şiddetle önerilir.

Diğer;

Biyolojikler için;

  • AK Lectures: Annemden babamdan daha çok gördüğüm ilk kişi AK Lectures boy olabilir. Bu adam inanılmaz biri, sadece biyoloji anlatsa tamam da, bütün alanlarda ders videoları yayınlıyor ve her şeyi tüm detayları ile tane tane anlatarak sınavları geçmemizi sağlamak ile birlikte öğrendiğimiz şeye dışarıdan, geniş bir gözle de bakabilmemizi ve tüm öğrendiklerimiz arasında onu konumlandırmamızı kolaylaştırıyor. Uzun süre dinleyince konuşma tarzı gıcık etmeye başlayabiliyor ama böyle bir nimet varken aksana laf etmek olmaz. Çok ayıp.
  • iBiology ve aynı kanalın diğer iBiology Techniques, iBiology Science Stories.
  • thebrainscoop daha çok biyoloji. Ders içeriklerinden çok ENTERESAN BİLGİLER kanalı. İzlemesi çok zevkli.
  • Frank Lectures da bir müfredat takviye kanalı. İyi güzel anlatıyorsun da keşke ses Google Translate hanımefendisinin sesi olmasaydı. Çok robot ama iş görür.
  • National Human Genome Research Institute çok cömert ve profesyonel kaynaklardan biri. Genetik ve genomik alanında çok değerli eğitim arşivi üretiyorlar. Hem YouTube kanallarında hem de web sitelerinde eğitim kaynakları kısmında genomik alanında öğrenebileceğiniz her şeyi en güzel şekilde, farklı teknikler ve güzel animasyonlarla anlatan kaynaklar var.
  • Shomu’s Biology: AH SHOMU AH…. Herkes sana ve aksanına, anlatım tarzına, hızına, tanımlarına laf edip durup nankörlük etse de sen benim için çöldeki vahasın. Derste hayatımda ilk kez duyduğum ve asla kaynak bulamadığım Biyoteknoloji tekniklerini bir tek senin kanalında bulabiliyorum. Tamam biraz karışık ama olsun be.
  • khanacademymedicine Khan Academy biz senin hakkını nasıl öderiz ha nasıl? Muhteşem bir eğitim platformu yarattıkları yetmiyormuş gibi üniversite öğrencilerine çok geniş ve faydalı bir biyolojik bilimler-sağlık bilimleri kaynağı oluşturmuşlar.
  • Professor Dave Explains, bu da favorilerimden biri. Biyolojik bilimleri konu konu anlatan ve gerçekten anlamanızı sağlayan bir ders kanalı.
  • Amoeba Sisters: Hem biyolojik bilimler öğrencilerine, hem genel olarak bilim severlere hitap eden şirin mi şirin, animasyon görüntülerle konunun kalıcı olmasını sağlayan çok yaratıcı ve güzel bir kanal.
  • Bozeman Science Paul abimiz bildiğiniz ders anlatıyor. Güzel de anlatıyor fakat bir düzeni ve ders kanallarındaki gibi konu sıralaması yok. Yani, konular bir popüler bilim kanalı gibi çeşitli ve dağınık ama anlatım daha detaylı ve kalıcı. Daha çok fizik içerikleri var ama az içerik üretse de kimya, jeoloji ve biyoloji listesi de bulunmakta.
  • amritacreate animasyonları ile konuların hakkını veren minnoş bir biyoloji kanalı. İşin güzel tarafı, teorikten çok laboratuvar proseslerini işleyen ve detaylı gösteren bir kanal.
  • Jam’s Germs: Bu abimize hastayım. Gerçekten laboratuvarda gördüklerime bakış açımı değiştiren, laboratuvarı bir sanata dönüştüren biri benim için. Mikroskobunun altında gördüklerini çok iyi bir şekilde görüntüleyen ve bunu aşırı ilgi çekici, merak uyandırıcı bir şekilde paylaşan bir kanal. Instagram’da da bayağı aktif. İki platformda da şiddetle önerilir.
  • Bio-Rad Laboratories: Laboratuvar teknikleri şeysi.
Göz atarsınız; Eric Pantano (Kimya), biointeractive,  A3Academy (Biyokimya), Vipin Sharma Biology Tutorials, Cornell Lab of Ornithology (Ornitoloji)

Sanırım benim takip ettiğim ve aklıma gelen kanallar bu kadar. Unuttuklarım vardır gibi hissediyorum ama aklıma geldikçe bu yazıyı güncelleyeceğim. Yorumlarda buluşmayı ve bildiklerimizi paylaşmayı unutmayalım.

Sevgiler! Bilimle kalın.

Posted by Berfin Dağ

"Evren kadar atomdan oluşan ve evrende bir atom kadar olanım."

9 Yorum

  1. askerde nasil vakit gecirsem, keyifli kanallar nelerdir nereden bulsam diye dusundugum bu anda bu yaziyi gormek cok iyi oldu. cok tesekkurler.

    Cevapla

    1. Rica ederim, hayırlı teskereler 🙂

      Cevapla

  2. Çok kaliteli bir liste olmuş, yazıyı okuduktan sonra “şu kanal çok iyi nasıl bilmezsin/unutursun” dediğim kanalı bile yazmışsın gözümden kaçırmışım 🙂 ellerine sağlık.

    Cevapla

    1. Çok teşekkür ederim Doğukan! 🙂

      Cevapla

  3. Çok güzel bir liste olmuş Berfin, çok emek harcamışsın.

    Cevapla

    1. Çok teşekkür ederim. 🙂

      Cevapla

  4. Kurzgesagt ı listenin başında görmek sevindirdi beni 🙂
    Ve sayende bir sürü kanal keşfetmiş oldum,emeklerine sağlık
    Blog yazılarına da devam et lütfenn

    Cevapla

  5. Kanalımızı ziyaret edebilirsiniz. Bilimsel içerikler üretiyoruz.

    Cevapla

  6. gercekten lıstenızı cok begendım.ben muhendıslık okuyorum ve fızık ,kımya,bıyıolojı,matematık,bıyokımya,muhendsılık alan derslerını gormem gerek ama bunları kapsayan kaynaklar hakkında pek bı fıkrım yok.bu konuda bana yardımcı olabılır mısınız acaba?

    Cevapla

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir