Herkese merhaba!

Laboratuvarları, dersleri, kontrolleri sağ salim atlatmış ve ilk Noel tatilime girmiş bulunmaktayım ve size hayallerimi süsleyen ülkeden, Norveç sınırları içinde küçük bir adadan, Brønnøysund’dan yazıyorum. Buranın atmosferini iyice soluduktan sonra yazmaya başladım bu yazıyı. Çok gevezelik etmek değil niyetim, dikkatimi çeken ve bana iyi hissettiren detayları not düşmek istedim. Ayrıldıktan sonra genel olarak hislerimi de yazmak istiyorum.

Bu arada travel-journal tutmaya başladım. Yani gezilerimden topladığım ufak tefek şeylerle bir anı defteri yaratıyorum. Bitince paylaşmayı çok istiyorum. :’)

22 Aralık günü,

Murcia’dan Alicante’ye otobüsle geçip, uçakla Norveç – Trondheim’e geldim. Burada beni amcam karşıladı. Saat 11’de varmam gerekirken rötardan ötürü 12’de vardım ve amcamın yaşadığı yer olan Brønnøysund’a doğru yola çıktık. Yol 6-7 saat sürdü, neyse ki o gece yağmur ya da buzlanma yoktu. Yolda yer yer hızı azaltıyorduk çünkü yollara geyik atlama ihtimali çok çok yüksekmiş, ben hala geyik görmedim ama görme olasılığım çok yüksekmiş.

Tüm geceyi yolda geçirdik ve limana vardığımızda sabah 8’de kalkacak olan gemiyi bekleyerek gemi ile adaya, 1 saat daha yol aldıktan sonra da kasabaya geçtik. Burası tam olarak masallara ev sahipliği yapan bir kasaba gibi. Şehir merkezinden daha etkileyici olacağından emindim. Kasabaya vardığımız andan itibaren evlerin ve bahçelerin süslemeleri ile her yer ışıl ışıl görünüyordu. Saat sabahın erken saatleriydi fakat burada güneş neredeyse hiç doğmadığı için bu ışıklar hep açık ve kasabayı çok tatlı bir şekilde aydınlatıyordu. Evlerin iç ve dış dekorasyonunun önemli bir parçası olan aydınlatmalar ve led ışıklar zaten tatlı olan müstakil evleri daha etkileyici gösteriyordu.

Eve gelir gelmez kuzenlerimle özlem giderdik ve biraz oyun oynadık, ardından ben direkt uyumaya gittim çünkü yolda hiç uyumamıştım.

Uyandığımda kahvaltı yaptık. 23 Aralık sabahıydı, kahvaltıdan sonra hazırlanıp biraz dolanmaya çıktık çünkü hava biraz aydınlanmıştı. Burada güneş ışığı şehre hiç vurmuyor, hava sürekli kapalı fakat bazen daha aydınlık oluyor. Hava yaklaşık 2-3 saat aydınlık kaldıktan sonra tekrar kararıyor. Benim gibi güneşi sevmeyen ve odasının perdelerini sürekli kapalı tutan biri için büyük nimet!

Bu kasaba gerçekten çok ama çok şirin, çok sessiz ve sakin (Noel zamanı olduğu için de olabilir.) ayrıca insanlar çok nazik, tatlı. İlk günden, buraya dair çok şey öğrendim.

Kasabada ilk turumu atarken okulların ve lisenin nasıl bir eğitimi olduğunu, özel eğitim merkezlerinin engellilere nasıl bakım yaptığını, Noel’de insanların neler yaptığını, balıkçılık, tarım ve hayvancılık yapan insanların çalışma şeklini öğrendim ve çalışma yerlerini gördüm çünkü bu kasaba tarım ve hayvancılıkta çok aktif ve verimli bir yermiş. Okullarda da genelde sınıfta değil bahçede görerek ve dokunarak öğretim oluyormuş. Kuzenlerimin sanat ve spor dersleri de aktif geçiyor ve çok fazla aktivite yapıyorlarmış. Kuzenimin odasında asılı futbol ve yüzme madalyalarını görünce bunu daha iyi anladım.

Özel eğitim merkezlerinde ise engelli bireyler bir birey olarak tek başına yaşıyor ve ihtiyaçlarını kimseye ihtiyaç duymadan tek başlarına gidermeyi öğreniyorlar. Bunu öğrenmeleri için hepsine kendi yardımcısı yardım ediyor. Yaşadıkları yeri gördüğümde çok etkilendim, gerçekten her şey onlara göre tasarlanmıştı.

Norveç’te tarım ve hayvancılık ile uğraşmak için devlet çok büyük bir teşvik sağlıyormuş. Satılan ürünler çok getirisi olan şeyler olmasa bile çiftçiler çok zengin bir hayat sürüyormuş devlet desteğinden ötürü. Bunun sebebi devletin dışa bağımlılığın önüne geçmek için kendi insanını üretime itmek istemesiymiş.

İlk gün akşamında buradaki küçük bir alışveriş merkezine gittik. Kasabanın tüm ihtiyaçlarını giderebilecek mağazalar vardı. Ayrıca bir kahve içmek için bir yerde oturduğumuzda yengem, orada çalışan kızların liseli olduğunu söyledi. Sebebi ise gençlerin büyüdükten sonra genelde ayrı eve geçip bireysel olarak geçimlerini sağlamak zorunda olması, aile evinden ayrılmayan gençler ise ev bütçesine katkı sağlamak için yine çalışıyormuş. Öğrencilere eğitim masraflarını devlet veriyor, yaşam masraflarını ise gençler kendileri çıkarıyor ve aileye bağımlı kalmıyorlar. Bence muhteşem.

Yemekten sonra erkenden uyudum çünkü çok yorgundum.

24 Aralık 2018, Noel Akşamı

Bugün accccaaip bir şey oldu. Balık tuttum! Atlantik’te balık tuttum!

Bugün kahvaltıdan sonra amcam balık tutmak isteyip istemediğimi sordu. Buraya gelip bunu yapmadan dönmek istemezdim elbette, daha önce denememiş olsam da çok büyük bir hevesle hazırlandım. Deniz kıyısına gittik ve amcam bana oltayı nasıl tutacağımı, nasıl hareket ettireceğimi ve nasıl çekeceğimi gösterdi. İlk denememde biraz umutsuzdum ama sonra bir ağırlık hissettim. Nasıl çekeceğimi öğrenmeme rağmen ilk heyecan ile bunu uygulayamayıp amcamdan yardım istedim. Sonunda sudan kocaman bir balık çıkardım!

görselde ben, erkek kuzenim Amed ve kız kuzenim Asmin var. ben sağda kyıda balık tutuyorum ve solda ikisi oyun oynuyor yerde. Amed kollarını açarak poz vermiş. Benim sırtım dönük, bembeyaz görünen durgun sudan balık tutmaya çalışıyorum. kafamda kırmızı bir bere, üzerimde koyu yeşil bir mont ve altımda siyah kalın bir eşofman var.

İlk balığımı tutmadan saniyeler öncesi.

Balık, “Torsk” balığıymış. Gerçekten büyük ve lezzetliymiş, sonraki gün yemek için onu poşete attık ve denemeye devam ettik. 2 balık daha tuttum ama onlar küçük olduğu için suya geri attık. Sonuncu büyük balığı amcam tuttu, benim tuttuğumun aynısıydı. Onları alıp eve döndük ve Noel ağacını hazırlamaya başladık, aynı zamanda akşam yemeğini de. Amcamların komşuları ve kuzenlerimin arkadaşları-öğretmenleri onlara tüm gün noel hediyelerini getirdi. Herkes tüm hafta birbirine hediyelerini vermiş ve tüm hediyeler hafta boyunca Noel ağacının altına yerleştirilmiş. Biz de hediyeleri ağacın altına dizdik ve çok şirin bir ağaç oldu.

görselde pencere kenarında duran noel ağacı var. pencerenin solunda duruyor, boyu pencerenin tepesini geçiyor. apaç sarı küçük led ışıklarla aydınlatılmış ve kırmızı toplarla süslenmiş. altında ise hediye paketleri var.

Noel ağacımız.

Yemekten sonra çocuklar direkt hediyelere daldı. Bana da beklemediğim 3 paket çıktı, şaşırdım ve mutlu oldum. :’)

Ha bir de, bir ara kapı çaldı ve amcam benim bakmamı söyledi. Gelen kişi Noel Baba kostümlü biriydi ve birbirimize bir süre garip garip baktıktan sonra “Hei” dedim. O da karşılık verdi ve ismini söyledi. Yukarı çıkıp oturdu ve çocuklara yanındaki kırmızı poşetten paketler verdi. Bu adam amcamın komşusuymuş ve her sene kostüm giyerek çocukları sevindirmek için eve geliyormuş. Paketlerden elle örülmüş patikler ve şekerlemeler çıktı. Patikleri adamın hasta annesi çocuklar için örmüş.

Ben duygusal biri değilim ama böyle bir şey bile beni duygulandırdı. Hala da içimi ısıtıyor düşüncesi.

Bu benim ilk Noel tatilimdi. Ayrıca hayallerimin ülkesi olan Norveç ‘e ilk kez geldim. İlk kez bir yerdeki tüm insanların birbirine elleriyle hazırladıkları şeyleri hediye ettiğine şahit oldum. Ağaç süsledim, çok tatlı oldu, hediye verdim, hediye aldım, pek bu kültürün insanı olmasam da kasabadaki bu atmosfer gerçekten çok içimi ısıttı.

Norveç’te yaşamak… hayali bile güzel.

Bu ülkenin insanını da çok sevdim. Amcamdan yeni şeyler öğrendikçe daha fazla ısınıyorum. Zaten İskandinav ülkelerine bir hayranlığım vardı fakat gelip hissetmek, iletişim kurmak, yaşamak, tatmak çok farklıymış. Huzuru iliklerime kadar hissediyorum.

Belki bir gün ben de böyle güzel bir yerde yaşarım.

Posted by Berfin Dağ

"Evren kadar atomdan oluşan ve evrende bir atom kadar olanım."

2 Yorum

  1. Berfin`cim senin adına çok seviniyorum, neler yaşıyorsun bak yine! İskandinav kültürü başka bir şey. Hele böyle küçük kasaba ya da adalarda. Büyük şehirlerde Noel daha çok tüketim kültürüne doğru yöneliyor. Ama asıl Noel`in anlamı senin orda yaşadıkların. Bunu hissetmen için o kültürün insanı olman da gerekmiyor. Bu arada ben de senin gibiyim, güneşi pek sevmem:) Sana güzel bir tatil diliyorum.

    Cevapla

    1. Çok teşekkür ederim!
      Gerçekten de beklediğimden farklı ve çok şirin, minimal, samimi bir kültürle karşılaştım. Bu çok güzel bir his.
      Çok teşekkür ederim, size de şirin ve güzel bir tatil diliyorum. <3

      Cevapla

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir