Dünyanın en üşengeç insanları için İspanya vizesi rehberi

Selam,

Bu yazımda size vize alma sürecimi aktaracağım. Yazı sonunda nasıl vize alınacağını öğreneceğiniz gibi nasıl alınamayacağını da öğrenmiş olacaksınız. Ayrıca bu yazı, dünyanın eeen en en en üşengeç ve gamsız, uyuşuk insanları için vize alma rehberidir. Çünkü en az evrakla başvurabilmek için 1 yıllık eğitim almayı planlamama rağmen 5 aylık vizeye başvurdum. Fakat sonuç olarak 8 aylık vize verdiler, acıdılar herhalde. Dediğim gibi, hiçbir şeyle gerçekten çok detaylı uğraşmadım ve bu nedenle akılsız başın cezasını ayaklar çekmiş oldu. Ayrıca başlamadan önce belirtmeliyim ki ben yeşil pasaportluyum, yani çoğu ülkeye vizesiz girip çıkabiliyorum ama bu sadece max. 3 aylık turistik geziler için. Bu arada ben schengen değil Ulusal vizeye başvurdum. Gitmeme 1 ay kala hala vize almam gerektiğinden habersizdim çünkü yeşil pasaportluyum yani, utanmasam yeşil pasaportla dünyaya hükmedebileceğime inandıracaktım kendimi.

Vize almaya gerçekten inanılmaz üşendiğim için önceden çoğu yere yeşil pasaportlu olduğumu ve vize alıp almayacağımı sordum, sonuç olarak hem eğitim için gideceğim için, hem de 3 aydan uzun kalıp aynı zamanda oturma iznini de kapsayacağı için o vize başvurusunu yapmam gerekiyordu. Birkaç kere vize randevusu almıştım belki giderim diye ama yine üşenip, gitmeyip son haftalara bırakmıştım.

Sonra bir olay oldu ve kesinlikle gitme kararı aldım buralardan, yani Türkiye’den, en azından bir süre uzaklaşmak ve kendi ayaklarım üzerinde durmak, yalnız başıma hem kendimi hem becerilerimi tanımak, kendime ve hayallerime nasıl sahip çıktığımı görmek istedim. Yani kendime olan inancım sarsılmıştı ve ben onu güçlendirmek için alıp başımı gidecektim. Bu nedenle son olarak İstanbul’da 3 Eylül tarihine vize randevusu aldım. Ankara’dan alamadım çünkü 12 Eylül’e kadar boş tarih yoktu ve İspanya’da okullar 12 Eylül’de açılıyordu. Bu nedenle aniden toplanıp ailemle vedalaşıp İstanbul’a uçtum. Gitmeden önceki gün, sadece bir günde evrakların önemli bir kısmını topladım. Şimdi gelelim evraklar kısmına, yani en önemli kısım.

Gerekli evraklar ne için gittiğinize ve ne kadar süre kalacağınıza göre değişiyor. Ben Erasmus Öğrenim kapsamında okumaya gittiğim için sadece bunu yazacağım. Başvuru “180 günden az” ve “180 günden fazla” olarak ikiye ayrılıyor ve 180 günden fazla kalacaksanız başka evraklar gerekiyor. Ayrıca listelenen evrakların aslını ve bir fotokopisini yanınızda bulundurmayı unutmayın, sonra etrafta fotokopici aramak zorunda kalabilirsiniz.

180 günden az kalacaksanız;

  1. Vize başvuru formu: Bunu kendiniz çıkarıp doldurup gidebilirsiniz ama muhtemelen bir hata bulacaklar ve orada size yenisini verip doldurmanızı isteyecekler. Ben doğru şekilde doldurduğumda 7 formu çöp etmiştim. Orada yedek form olduğunu bilin yani, içiniz rahat olsun.
  2. Pasaportunuz
  3. Biyometrik fotoğraf: 1 adet yeterli, onu da forma yapıştırıyorsunuz zaten.
  4. Pasaportunuzun fotokopisi: Pasaportun içinde işlem yapılmış olan tüm sayfaların da fotokopisini çıkarmalısınız.
  5. Okulunuzdan veya staj yapacağınız yerden gelen kabul mektubu. Ankara’daki elçilik bunu kesinlikle İspanyolca istedi, ben okuluma mail atıp İspanyolcasını sonradan aldım.
  6. Kalacağınız süreyi kapsayan geniş kapsamlı seyahat sağlık sigortası: Bunu yapmak 10 dk sürüyor, paranız varsa. Ben Allianz’dan bir yıllık sigortayı 400 TL’ye yaptım. Euro ile ücret belirleniyor ama bizim gittiğimiz acente TL üzerinden ve indirim yaparak yaptı sigortayı.
  7. Öğrenci belgeniz: Bunu İngilizce istediklerini yazanlar olmuş, bende öyle bir şey olmadı. Okuldan aldığınız imzalı öğrenci belgeniz yanınızda olsa iyi olur, aynı zamanda e-devletten de alırsanız kabul ediyorlar ama ben ikisini de verdim.
  8. Kimlik fotokopisi
  9. Maddi durum ve hibe evrakları: Bu çok önemli. Orada geçinebileceğinizden emin olmak istiyorlar. Okulunuz size hibe veriyorsa okuldan hibe yazınızın aslını almalısınız, okul size hibe verdiğine dair bir dilekçe hazırlıyor ve konsolosluktan size vize vermesini rica ediyor özetle. Ben gidip almaya üşendiğim için okulda olan birini bulup konsolosluğa en yakın PTT şubesine kargolamasını rica etmiştim. Fakat örneğin okuldan aylık 500 Euro alacaksanız, gitmeden önce kendi hesabınızda en az 1500 TL olması gerekiyormuş. Hesabınızdaki parayı ve hesap hareketlerinizi görmek istiyorlar. Hesap dökümünüzü bankanızın herhangi bir şubesine gidip vize alacağınızı söyleyerek isteyebilirsiniz. Ankara’daki elçilik bana sponsor olan birinin olması gerekmediğini, kendi hesabımda yeterli para varsa sorun olmayacağını söyledi ve sorun da olmadı zaten. Eğer hesabınızda yeterli para yoksa ve anneniz, babanız size sponsor olacaksa bunu bir dilekçe yazarak belirtmeliler. Dilekçeye ek olarak sponsor olacak kişinin hesap dökümünü ve o kişiyle olan kan bağınızı kanıtlayan nüfus kayıt örneğinizi götürmelisiniz, bunu e-devletten alabilirsiniz. Üşengeçler için e-devlet birebir.
  10. Konaklama belgeniz. Yurtta kalacaksanız okulunuzun verdiği konaklama formunun doldurulmuş hali, kendiniz bir yer bulacaksanız rezervasyonunuzu istiyorlar. İstanbul’daki konsolosluk tüm süreyi kapsayan rezervasyon istiyor olabilir ama Ankara’daki elçilik bana ilk günlerim için bir rezervasyon getirmemin yeterli olduğunu söyledi o nedenle sadece ilk haftayı içeren bir rezervasyon götürdüm, sorun olmadı.
  11. Gidiş-dönüş bilet rezervasyonlarınız. Biletleri satın almak zorunda değilsiniz, rezervasyon yapıp çıktısını götürün. Vize çıkınca biletinizi alabilirsiniz. (180 günden uzun kalacaksanız bunu istemiyorlar. En azından Ankara’daki elçilik istemediğini yazdı.)
  12. Öğrenim anlaşmanız.(LA) Ankara’daki elçilik bana gönderdiği mailde öğrenim anlaşmamın İspanyolca olması gerektiğini söyledi ama ben onu çevirmeye üşendim ve İngilizce haliyle götürdüm, sorun çıkarmadılar.

180 günden uzun kalacaksanız öncekilere ek olarak;

  1. Adli sicil kaydı: Bunu Adliye’den alıp apostil almanız gerekiyor. Aldıktan sonra adliyede sorarsanız yardımcı olurlar. Bunu e-devletten almamalısınız çünkü apostilli olması gerekiyor dediğim gibi, yani damgalı. Apostil gerektirmeyen tüm evrakları e-devletten alarak götürebilirsiniz.
  2. Sağlık raporu: Sizin bulaşıcı ve ciddi bir rahatsızlığa sahip olmadığınızdan emin olmak istiyorlar, bunu özellikle istedikleri bir doktor-merkez vs olabilir mail atıp sorun bence, ben yapmadım.

Belgeler bu kadar. Randevunuzu alıp, randevu gününde randevuyu nereye aldıysanız oraya gitmeniz gerekiyor ama saat konusuna takılmanıza gerek yok çünkü sabah 9’daki randevuya gelip 11’de de alınma ihtimaliniz var. Ayrıca hangi şehirde yaşıyorsanız o ilin bağlı olduğu yere gitmelisiniz, yani ikametiniz Mardin’de ise İstanbul’dan başvuru yapamıyorsunuz. Bunlar sitede randevu sisteminin altında yazıyor. Ben bunu bilmediğim için ilk randevumdan geri çevrildim ve Ankara’dan ayın 12’sine randevu almak zorunda kaldım. Bir hafta boş beklemiş ve Ankara’ya gitmek zorunda kalmıştım.

Şöyle bir sorun da yaşadım ben; İstanbul’daki görüşmemde okuldan aldığım hibe yazısının yanımda olup olmadığını sordular, yanımda olduğunu söylediğimde vize ücreti hazırlamamı istemediler. (Vize ücreti 71 dolar. Yanınızda bunu eksiksiz ve nakit dolar olarak götürmelisiniz.) Sonra Ankara’ya gittiğimde ise bu talep edildi. Çok şaşırdım ama herkes veriyordu ve verdim ben de. Ama bence kesinlikle Ankara’dan almak İstanbul’dan almaktan çok daha kolay çünkü İstanbul’daki vize memuru kadın çok sevimsiz biri. Ankara’daki memur siz vizenizi alın diye size yardımcı oluyor, sorun çıkartmak için ıkınmıyor. Türkçesi de çok minnoş.

Benim vizem 6 günde çıktı. Gidip kendim teslim aldım, eve kargolamadılar. 180 günden az kalacaklar için olan belgeleri götürmeme rağmen daha uzun süre verdiler, 8 ay ve çok girişli. Keşke üç ay daha olsaydı ama kısmet, ikinci dönem de kalmaya karar verirsem uzatmam gerekecek vizemi.

Konaklama işi sizin için biraz sorun olabilir çünkü İspanya’da okulların yurdu yok. Oda veya daire kiralamanız gerekebilir ama bunu gelince görerek yapmalısınız çünkü dolandırıcılar da varmış. Ben gelmeden aylar önce güzel odalar bulsam da hiçbirini kiralamadım, iyi ki de yapmamışım çünkü daha ucuzunu ve daha güvenilir olanını buldum. İlk günlerim için ise hostelde rezervasyon yapmıştım, hostelde kaldım ve böylece gelir gelmez arkadaş edinebildim. Direkt kendi odamı kiralasaydım şehre alışmam ve arkadaş edinmem zor olabilirdi. Çünkü hostelde sizin gibi dışarıdan gelenler oluyor ve aralarında Türk bile olabiliyor. Benim kaldığım hostelde biri odamda diğerleri başka odada olmak üzere 3 Türk vardı, ayrıca odamdaki diğer insanlar da şehre alışmama yardımcı oldu. Kaldığım hostel de çok merkezde olduğu için geldiğim şehri ilk günden çözdüm.

İspanya’nın neresine gittiğinize göre İngilizce bilenlerin sayısı değişkenlik gösteriyor ama genel olarak kimse İngilizce bilmiyor diyebilirim. Barselona’da bile kimse İngilizce anlamıyordu. İspanya’da çok fazla ücretsiz WiFi noktası var bu arada. Ama yine de telefonunuzda çevirimdışı çalışan bir İspanyolca sözlük olması iyi olur.

İspanya’da ulaşım için dünyanın en kullanışlı uygulamasını telefonunuza indirmeyi unutmayın. “Transport” isimli bir uygulama ve içinde beyaz otobüs olan bir ikonu var. Uygulamanın adı Transport ama böyle aratınca nedense çıkmıyor. “Spain Transit Bus & Metro” adıyla görünüyor. Yine de farklı şeyler yazarak bulmayı deneyebilirsiniz, yardımcı olması açısından ekran görüntüsünü ekleyeceğim. Bu uygulama inanılmaz kullanışlı ve Barselona’ya indiğim andan Murcia’ya gelip hostele girdiğim ana kadar sanki İspanya’yı yıllardır biliyormuşum gibi rahat yolculuk yapmamı sağladı.

 

Çok fazla WiFi noktası olduğu için telefon hattına bir süre ihtiyaç duymadım ama etrafta çok fazla Vodafone bulabilirsiniz, oraya gidip çok ucuza bir hat ve uygun bir tarife alabilirsiniz. Ben vardıktan birkaç gün sonra hat aldım ve çok dolu bir tarifeye 15 Euro verdim.

Sanırım paylaşacaklarım bu kadar. Umarım faydalı olmuştur.

Okuduğunuz için gracias, hasta luego.

Quédate con la ciencia.

Yayınlayan

Berfin Dağ

"Evren kadar atomdan oluşan ve evrende bir atom kadar olanım." Berfin Dağ tarafından yazılmış tüm yazıları görüntüle

2 thoughts on “Dünyanın en üşengeç insanları için İspanya vizesi rehberi”

  1. Çok seviniyorum senin adına Berfin. Umarım bu süreçte her şey yolunda gider, keyifli ve dolu dolu bir zaman geçirirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir