Koç University Summer Research Program – KUSRP Nedir?

Herkese merhaba,

Bir önceki yazımda bu yaz için kabul aldığım bir yaz araştırma programından söz etmiştim. Şu an Koç Üniversitesi’ndeyim ve bu programın 3. haftasını geride bıraktık. Bu esnada Instagram’da paylaştığım bazı fotoğraflara “Nedir bu program?” diye yanıtlar ve mesajlar gelince araştırma programından arkadaşım Arda ve program mentorlarından Barış ile bir Instagram canlı yayını yaptık. Sadece canımız sıkıldığı için yaptığımız yayını 150 kişi izleyip sorular yöneltince, sorular da hoşumuza gidip çok güzel bir sohbeti başlatınca çok mutlu olduk. Yayın sonrasında da farklı konular ile yayınların devamının gelmesini isteyen kişilerden mesajlar alınca yaptığımız şeyin verimli geçtiğinden emin olduk. Çok fazla liseli ve üniversiteli arkadaşım bu programın detaylarını ve burada neler yaptığımızı merak ettiği için her yayında tekrar anlatmamak adına öncelikle programı tanıtan bir yazı hazırlamak istedim.

Ben de bu programı daha önce katılan birinden öğrenmiştim, sonrasında detaylı bilgiyi başvuru sayfasından edinip başvurmaya karar vermiştim. Belli bir kitlenin haberdar olduğu bir program olsa da, haberdar olmayan çok büyük bir kitle var ve bu kitle için de çok faydalı olabileceğini düşünüyorum. Tabii hiç faydalı olmayabilir de, o ayrı konu, oraya da değineceğim.

KUSRP, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik bir araştırma programı. Bu araştırma programı kapsamında ilgi duyduğunuz alan ve konu üzerine Koç Üniversitesi’nde, Koç Üniversitesi akademisyenleri ile çalışabiliyorsunuz.

Öncelikle başvurudan söz etmek istiyorum. KUSRP’ın başvuruları, ilk dönem sonunda, Ocak ayında başlıyor ve Nisan sonunda bitiyor. Sonuçlar ise Mayısın ilk haftası açıklanıyor. Başvururken doldurmanız gereken bir form, eklemeniz gereken bir CV, iki referans bilgisi, bir niyet mektubu, transkript (üniversite öğrencileri için) ve bir fotoğraf. Doldurduğunuz ilk formda, kişisel ve eğitim bilgileriniz  ile birlikte üniversite öğrencisi iseniz 5 tercih hakkınız olan bir sayfa görüyorsunuz. Buraya, KUSRP’ın web sitesinde bulabileceğiniz lab-araştırma konusu-hoca listesinden ilgi alanınız olan 5 konuyu tercih olarak girebiliyorsunuz. Ardından tercih ettiğiniz hocanın da tercihleri doğrultusunda ilk tercihten itibaren yerleştirilmeye başlıyorsunuz. İlk tercihinizde hoca sizi kabul etmez veya kontenjanını sizden önce doldurursa, ikinci tercihe düşüyorsunuz. Bu şekilde yerleştirmeniz devam ediyor. Program mentorlarından Barış’ın aktardığına göre, öncelikli olarak akademik başarınız değerlendiriliyor fakat çok yüksek bir ortalamaya ihtiyacınız yok. Ortalamadan sonra referanslarınız, sonra ise motivasyon mektubunuz etkili oluyor. Referans olarak iki kişinin (okuldan veya daha önce birlikte çalıştığınız hocalarınızdan biri) bilgilerini giriyorsunuz ve o iki kişi, sizin için referans mektubu yazarak ilgili mail adresine gönderiyor. Benim referanslarımdan biri Umut Hoca, (Umut Yıldız) diğeri ise okuldan biyokimya hocamdı.

Lise öğrencilerinin bu süreçte tek farkı, konu değil alan seçiyor olmaları. Fizik, kimya, biyokimya, yapay zeka, psikoloji, tarih vb. olacak şekilde ileride tercih etmek istedikleri alanları tercih olarak verebiliyorlar.

Lise öğrencilerinin programı 1 ay, üniversite öğrencilerinin programı ise 2 ay sürüyor. Lise öğrencileri için olan program yaz içinde iki kere tekrarlanıyor ve ilk dönem veya ikinci dönem olacak şekilde tercih verebiliyorsunuz. Böylece biz üniversiteliler, 2 aylık program sürecimizdeyken ilk lise programı bitip giderken yeni program öğrencileri geliyor.

Bir diğer nokta; bir hoca hem lise hem lisans kontenjanı açmışsa, liseliler ve üniversiteliler aynı çalışma grubunda yer alıyor. Fakat aynı çalışmayı yapmayabiliyorlar, liseli öğrencilere çok daha az sorumluluk veriliyor ve daha çok gözlem yapmaları, ileride tercih edecekleri bölüm hakkında net bilgilere sahip olmak için atmosferi deneyimlemeleri bekleniyor. Lisans öğrencileri için ise durum bir noktada benzer; ileride dahil olmak istedikleri araştırma konusunun bir araştırma grubunda nasıl çalışıldığını görmeleri ve araştırma deneyimi kazanmaları bekleniyor.

İçeriğe gelirsek, haftalık yoğunluk, program, aktiviteler ve araştırmalar hocadan hocaya, konudan konuya değişiyor. Bazı gruplar haftada 3 gün laboratuvarda zaman geçirse de, bazıları haftada sadece bir kez grup toplantısı için toplantı salonunda toplanıyor. Bazı öğrenciler araştırmalarında bireysel ilerleyip gerektiği durumlarda araştırma hocasından destek alıp, kaynak önerisi isteyebilse de bazı öğrenciler bağımsız değil tüm grupla hafta içinde aynı şeyleri öğreniyor, ek bir şey yapmıyor. Yani hocanız sizi araştırma konunuz için bağımsız bırakabilir ve sadece gerekli durumlarda yanına gelmenizi isteyebilir. Bu çok riskli, çünkü eğer siz araştırmanızın peşinden gitmezseniz hoca sizi darlamaz ve kimse sizi yargılamaz. Bu da koca bir ayı veya iki ayı kampüste eğlenerek geçirmenize neden olabilir, sonuç olarak sadece bir tatil yapmış olursunuz. Bu da verimsiz bir araştırma demek.

Programa 9. sınıf yazında, 12. sınıf yazında ve üniversiteden mezun olduğunuzda başvuramıyorsunuz.

Program içinde konaklama, kampüs içi imkanlardan (spor salonu, revir, havuz, shuttle vs.) ücretsiz faydalanıyorsunuz. Araştırma programı da ücretsiz. Sadece yaşam masraflarınızı siz karşılıyorsunuz; yemek, içmek, gezmek vb. Aynı zamanda kabul edildiğiniz takdirde İstanbul’a ulaşımınızı da siz karşılıyorsunuz, Koç Üniversitesi programınız başlamadan bir gün önce otogar ve havalimanlarından ücretsiz servislerle sizi kampüse getiriyor. Aynı şekilde programınızın bittiği gün de otogar ve havalimanına servis ile gidebilirsiniz.

Genel hatları ile programın başvuru ve geliş gidiş prosedürlerinden bahsettiğime göre, programın benim için nasıl geliştiğinden ve hangi konuyu çalıştığımdan söz etmek istiyorum.

Ben çok fazla isteyerek ilk tercihime “Kuantum Biyolojisi ve Enerji Sistemleri için Kuantum Simulasyonları” başlıklı konuyu yerleştirmiştim. Bu konunun danışman hocası, Özgür Müstecaplıoğlu’ydu. Diğer tercihlerime kök hücre, kanser mekanizması, protein yapısı gibi konular yerleştirmiştim fakat ilk tercihimi hepsinden çok istiyordum. Bunun için motivasyon mektubumda içimi bayağı bir dökmüştüm. Neyse ki ilk tercihime yerleştim ve geldim. Ben ilk gün oryantasyon saatinde uçakta olduğum için oryantasyonu kaçırmıştım fakat sonradan oda arkadaşımdan genel hatlarıyla içeriği öğrenmem zor olmadı.

İlk gün oryantasyonu da kaçırdığım için daha önce tanıdığım Arda ve Ayşegül dışında kimseyle tanışıp konuşamadım. Grup toplantımız Cuma günüydü ve günlerden Pazartesiydi. Cuma gününe kadar araştırma grubunu ve ortamı da göremedim, sadece program mentorları ile tanıştım.

Program mentorları tüm lise ve üniversite araştırmacıları ile ilgilenen, abilik ve ablalık yapan, herkesin güvenliğinden sorumlu olan öğrenciler. Çoğunluğu Koç Üniversitesi öğrencilerinden oluşuyor ve 3 gündüz, 3 gece mentoru oluyor. Hepsi de çok sevimli ve sıcak insanlar. Şu an en yakın arkadaşlarım mentorlar diyebilirim. Size ilk günden itibaren dost gibi davranıyor ve her sıkıntınızda yardımcı oluyorlar. (Meltemcim seni özellikle seviyorum! <3)

Bizim araştırma grubumuz her Cuma toplanıyor ve bir kişi bir konu hakkında sunum yapıyor, ardından bunun üzerine tartışılıyor. İngilizcem yettiği kadar katılabiliyorum ben de. (İngilizce bilme şartından söz etmiş miydim?)

Herhangi bir belge veya sertifika istemeseler de İngilizce bilmeniz veya anlamanız çok önemli. Araştırma süreci ve içeriği İngilizce oluyor.

Bunun dışında haftanın diğer günleri kendi belirlediğim konu üzerine makale okumaları yapıyor, internetten ders dinliyor ve arada araştırma danışmanımın odasına gidip kendisini darlayarak bir şeyler anlatmasını, kitaplar önermesini, makaleler göndermesini istiyorum. Bizim sürecimiz bu şekilde ilerliyor. Belirli bir programım, ders programım yok. Staj gibi de, yaz okulu gibi de değil. Tamamen kendinizi seçtiğiniz konuya kendi isteğinizle vermeniz gereken, ihtiyacınız olduğu durumda veya sadece istediğiniz anda bile hocanızı veya araştırma grubundan doktora, yüksek lisans öğrencilerini bulabildiğiniz, bir şeyler öğrendiğiniz bir süreç. Süreç sonunda da bizim danışmanımız bizden bir makale(daha çok öğrendiklerimize dair review), poster veya sözlü sunum hazırlamamızı istedi. Ben de şu an review yazmaya başladım. (3. haftanın sonunda başladım, evet…)

Fakat her hocanın grubu bu şekilde çalışmıyor. Oda arkadaşım kök hücre grubunda ve onların her sabah toplantısı veya deneyi oluyor. Biz ise teorik çalıştığımız için deney yapmıyoruz. Sadece, optogenetik alanında çalışan Aşkın Hoca’nın labını ara ara ziyaret ediyoruz. Labda C. elegans adlı mikroskobik kurt üzerinde nörolojik çalışmalar yürütülüyor. Bu da aşırı ilgi çekici, bazen kendi konumu bırakıp ona yönelesim bile geliyor. Hatta kendi konumdan çok bu konuda makale okumuş olabilirim… Her neyse.

Dediğim gibi, her grubun çalışma yoğunluğu ve tarzı farklı. Örneğin Arda, yapay zeka çalışıyor ve hocasının sürekli yanında olmasına ihtiyacı yok. Okulun süper-bilgisayarlarına erişimi var ve hocası şu anda Amerika’da olsa bile mailleşerek danışmanlığı sürdürüyor.

Bazı öğrenciler tercih edip yerleştikleri konuya gelip, program süreci içinde ilgi alanlarını keşfetti. Fizik için gelip Tarih’e, Biyoloji için gelip Görsel Sanatlar’a yönelenler olmuş. Bu da programın kendimizi tanımak açısından ne kadar önemli olduğunun göstergesi. Mesela ben de, matematiğe çok da yatkın olmadığımı düşünmeye başladım. Halbuki çok da severim. :/

Anlatacaklarım bu kadar. Kendini ve üniversite ortamını keşfetmek isteyen lise öğrencilerine ve araştırma ortamını deneyimlemek isteyen üniversite öğrencilerine bu programı tavsiye ederim. Fakat çok da istikrarlı olmayan kişiler için tamamen bir tatil olacaktır, çünkü sizi kimse darlamıyor ve çalışmadığınız günler için bir ceza almıyorsunuz.

Programın web adresi; https://kusrp.ku.edu.tr/?lang=en_US

Benim anlatmayı unuttuğum veya sizin sormak istediğiniz ek bir şey varsa lütfen yorum kısmına yazın ki, yazıyı okuyan ve sizinle benzer soruları olan kişiler de sorunuzu ve yeterli olursa yanıtımı görüp faydalanabilsin. ^^

Sevgiler, başarılar!

 

Yayınlayan

Berfin Dağ

"Evren kadar atomdan oluşan ve evrende bir atom kadar olanım." Berfin Dağ tarafından yazılmış tüm yazıları görüntüle

8 thoughts on “Koç University Summer Research Program – KUSRP Nedir?”

  1. Selam, tamamen cahilliğimden soruyorum çünkü bir türlü net bilgi bulamadım. Bu programa İstanbul içinden başvuru yapacağım, genelde bilgiler hep şehir dışından gelenlere göre verilmiş, sizce kampüste konaklamamak yorucu olur mu?

    1. Koç kampüs şehre gerçekten çok uzak bir kampüs, ama burada karar verirken önemli olan birkaç faktör var; kabul edildiğiniz projenin ekip çalışmaları veya hocanızla çalışmalarınız ne sıklıkla olacak, kampüste ne kadar sıklıkta bulunmanız gerekecek, yaşadığınız ev kampüse ne kadar mesafede, gidip gelebilecek misiniz, buna göre kampüste konaklamamayı seçebilirsiniz ama önerdiğim şey; zaten kampüste konaklamak ücretsiz olduğu için kampüste de bir odaya yerleşmeniz. Böylece kampüste bulunmanız gereken ve eve dönmenizin yorucu olacağı günlerde kampüste kalabilirsiniz. Yani konaklama konusunda bir zorunluluk yok tamamen size kalmış bir seçim.

  2. Merhaba, ben lise öğrencisiyim. Genelde hep fen bilimleri alanında araştırmalar gördüm. Benim motivasyonum sosyoloji- gender studies alanında çalışmalar yapmak. Böyle arastırma alanları var mı, yeşekkür ederim şimdiden

  3. Merhaba, ben lise öğrencisiyim. Genelde hep fen bilimleri alanında araştırmalar gördüm. Benim motivasyonum sosyoloji- gender studies alanında çalışmalar yapmak. Böyle arastırma alanları var mı,teşekkür ederim şimdiden

  4. Merhaba tamamen kafa karışıklığından soruyorum 9. Sınıf bitti 10. Sınıfa geçicez ve o aradaki yaz başvurabiliyor muyuz ?

  5. Sizce birinci sınıf lisans öğrencisi olarak kabul alma şansımız var mı, siz projeye katıldığınızda çevrenizde hiç birinci sınıf öğrenciler var mıydı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir