Kitap: Patlayan Güneşler; Üstnovaların Taşıdığı Gizler

Yazar: Isaac Asimov

Hepinize merhabalar güzel insanlar! Nasılsınız? Umarım iyisinizdir.

Bugün sizlere okuduğum bir kitaptan söz edeceğim. Bundan önce 3-4 kitap, bundan sonra yaklaşık 8 kitap daha okudum fakat ilk önce bunu yazmak istedim çünkü Atakan’ın tabiri ile köftelik yapıyorum şu an. Farz edelim ilk bunu okudum.

Kitap, Isaac Asimov’un “Patlayan Güneşler” adlı kitabı. Son zamanlarda içimde bir Isaac Asimov hayranlığı baş gösterdiği için okul kütüphanesinde bulunan kitaplarını listeleyerek, okunmayı bekleyen kitaplarıma üvey evlat muamelesi yapıp Asimov okumaya başladım. Fakat şöyle bir sıkıntı var ki Isaac Asimov’un 310 tane kitabı var. Sadece birkaç yılınızı Asimov kitaplarına ayırmanız gerekiyor, neyse ki bizim kütüphanede çok çok azı var ve ben de onları bitirince kendimi mecburen frenleyeceğim.

Kitabın muhteşem görselleri ve kütüphane ile vedalaştığım gün.

Patlayan Güneşler kitabı, bilim-kurgu denince akla gelen yazarlardan biri olan Isaac Asimov’un 310. yani son kitabı. Fakat bu kitap bilim-kurgu kitabı değil. Bu kitapta evrenin ilk dakikalarından başlamak üzere Dünyamız üzerinde yaşamın oluşumuna kadarki serüven çok akıcı ve heyecan dolu bir şekilde anlatılıyor. Asimov bir biyokimyacı olduğu için evrendeki elementlerin, kimyasal bileşenlerin bu yolculuğun başından beri geçirdiği süreçleri, evrimini ve bizi nasıl oluşturduklarını anlatıyor. İşte bu kitabı ilgi çekici kılan da bu!

Bu kitaptan uzay bilimleri, gezegen bilimleri, parçacık fiziği, molekül kimyası ve evrimsel biyoloji tadı alabilirsiniz. Bu yüzden itiraf etmeliyim ki, uzun zamandır bu kadar zevkle okuduğum başka kitap olmamıştı. Üstelik kitabı 2018 Ocak ayında okudum, bu yazıya Ocak ayında başladım ve bitiremedim; şu an Haziran ayında bitirmek için kitaba tekrar göz attım ve hala aynı şeyi düşünüyorum! Arada bu tarzda başka kitaplar okumuş olsam da bu kitabın diline, anlatımının verdiği tatmin duygusuna başka kitapta varamadım henüz. Ayrıca kitap 1989 basım olmasına rağmen çevirisi de anlatımı bozmamış, akıcılığa zarar vermemişti.

Bu kitap hakkındaki tek olumsuz nokta, anlattığı bilimsel konular hakkında günümüzde güncel ve daha doyurucu yüzlerce kitap yazılmış olması ve bu bilimsel serüveni öğrenmek amacıyla bu kitabın tercih edilmesi için pek bir sebep kalmamış olmasıdır. Kitabın konusu olan süreçleri günümüzdeki bulgularla destekleyerek yazılmış birçok kitap bulabilirsiniz. Fakat kaçı bu kadar duru, anlaşılır ve sürükleyicidir, bilemem.

Kitabın yayınevi açıklaması;

Isaac Asimov günümüzde kitapları en çok okunan bilim yazarıdır. 1920 yılında Sovyetler Birliği’nin Petrovici kentinde doğan Asimov, küçük bir çocukken ABD’ye geldi. New York’taki Columbia Üniversitesi’ni bitirip kimya dalında doktora yapan Isaac Asimov, Boston Üniversitesi Tıp Fakültesinde otuz yılı aşkın süreyle biyokimya profesörü olarak ders verdi. Dr. Asimov, yazarlık yaşamına 1950 yılında yayınladığı Gökteki Çakıltaşı adlı kitabıyla başladı. 1951 yılında yazmaya başladığı bir dizi bilim-kurgu kitabı bu alanın klasikleri arasında yer aldı. Yazar, bugüne dek doğa bilimden kimyaya, Shakespaere incelemelerinden Dünya tarihine, gök bilimden yer bilime ve cinayet romanlarından bilim-kurgu yapıtlarına uzanan çok çeşitli konularda 310 kitap yayınladı. Temel nitelikte sayılan bilim kitapları arasında Yaşamın Kaynakları (1960), Genetik Kod (1963), İnsan Bedeni (1963) ve İnsan Beyni (1964) sayılabilir. Patlayan Güneşler, Dr. Asimov’un 310. yapıtıdır. Bu kitapta Asimov, Gökbilim’in tarihsel gelişmesini nefis bir özet olarak verdikten sonra üstova denilen dev yıldız patlamalarını, bunların insan yaşamı ve evrenin oluşumu üzerinde etkilerini akıcı, duru ve herkesin anlayacağı bir dille, ustalıkla anlatmaktadır.

Bu kitabı neden okumalısınız?

Elementlerin oluşumu, yıldızsal nükleosentez, gezegen oluşumu ve uzaydaki dağınık maddenin yaşama doğru ilerlemesi hakkında fazla karmaşık olmayan, terimlerde kaybolmadan bilgi sahibi olmak ve evreni bir öykü gibi okumak istiyorsanız, Isaac Asimov’un bilim insanı yönünü, sade yazı dilini ve akıcılığını keşfetmek istiyorsanız, çok eski bir kitaptaki çok eski çizimler ve diyagramlarla evrendeki yaşamın temelini oluşturan fiziksel ve kimyasal olayları, genetik yasalarının nasıl işlediği ve bu yıldızlı göklerin gizemlerini basit bir şekilde anlamak istiyorsanız bu kitabı okumalısınız.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Bu kitabı neden okumamalısınız?

Sadece bilimsel bir kaynağa ihtiyacınız varsa, güncel ve sağlam bir bilimsel kaynak istiyorsanız bu kitabı tercih etmemelisiniz.

Ama ben bu kitabı çook sevdim! Hatta sevebileceğini düşündüğüm için NadirKitap‘ta çok zarar görmemiş bir ikinci elini bulup arkadaşıma da hediye ettim. Umarım siz de seversiniz. Kitabı kitapçılarda bulamasanız da, kütüphanelerde, sahaflarda ve ikinci el kitap satışı yapan internet sitelerinde bulabilirsiniz.

Keyifli okumalar, bilimle kalın!

Yayınlayan

Berfin Dağ

"Evren kadar atomdan oluşan ve evrende bir atom kadar olanım." Berfin Dağ tarafından yazılmış tüm yazıları görüntüle

2 thoughts on “Kitap: Patlayan Güneşler; Üstnovaların Taşıdığı Gizler”

  1. Sizi daha yeni tanımama rağmen yazılarınızı büyük bir ilgi ile takip etmekteyim.Kitabı en loşa zamanda okuyacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir