Güneş Sistemi’nin en büyük, en güzel desenlere sahip ve en gizemli gezegeni Jüpiter’e gidiyoruz, gelsenize?

Jüpiter çok büyük olduğundan, Güneş Sistemi’nin geçmişinde büyük etkisi var. Bu yüzden Jüpiter’in oluşumunu anlamadan Güneş Sistemi’mizin de -ve tabii ki Dünya’nın da- oluşumunu anlayamayız. Şu an halen Jüpiter hakkında bilmediğimiz çok şey var:

Nelerden oluşuyor?
Bu görkemli bulutlar altında neler yatıyor?
Manyetik alanı tam olarak neye göre hareket ediyor?

Juno uzay aracı; Jüpiter’in kozmik yapısını, ilk oluşma halini, iç yapısını araştıracak ve Güneş Sistemi ve evren konulu sorulara cevap bulmamıza yardım edecek. Şimdi Juno’yu tanıyalım;

Uzay aracının ismi, Yunan mitolojisinde Hera’yı temsil ediyor ve Jüpiter de Zeus’u. Yani Juno, Jüpiter’in bir tanecik karısıdır. Buradan yola çıkılarak uyduya bu isim verildi ve ikisinin buluşması mitolojideki gibi hayranlık uyandıracak… Ne kadar da romantik… Öyle değil mi?

Her neyse… Konumuza dönelim.

Juno, NASA tarafından geliştirilen New Horizons programının ikinci mekiği. İlk mekik 2006’da Plüton’a doğru yola çıkmış ve dokuz yıl sonra yörüngeye yerleşmişti. Güneş enerjisiyle çalışan araç, 6 Ağustos 2011’de yola çıktı ve üzerinde 18.000 Güneş alıcı hücrecik taşıyor. 1.13 milyar dolara mâl olan mekik 2016’da Jüpiter’e ulaşması hedeflenerek Florida Cape Canaveral üssünden fırlatılmıştı.

Araç, 1 Temmuz’da yaklaşık 800 milyon kilometre yol katettikten sonra Jüpiter’in manyetik alanına girdi ve bir sorun çıkmazsa, ABD’nin Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz’da Jüpiter’in yörüngesine girecek. Her şey planlandığı gibi giderse, Jüpiter’in kutupları etrafında bir yıl boyunca turlayacak ve gezegenin kuzey ve güney ışıklarını incelemek için bulutların içine de girecek.

Juno'nun kalkış anı.

Juno’nun kalkış anı.

Uzay aracının farklı ekipmanlarının farklı görevleri var; Mikrodalga radyometresi, atmosferdeki mikrodalga ve radyo dalgalarının analizini yapacak. Manyetometre, manyetik alanın yoğunluğunu ölçebilecek. Jovian Enerjik Partikül Aracı da Jüpiter’in manyetosferindeki helyum, hidrojen, oksijen ve sülfürü ölçebiliyor. “Junocam” adında 15 km/piksellik görünür ışık dijital teleskobuna sahip. Ayrıca Apple şirketi araç için özel film müziği yayınladı! Juno misyonunu kutlamak için NASA-Apple ortaklığıyla Destination: Juno projesi hazırlandı ve JPL (Jet İtki Laboratuvarı)’de tanıtıldı. Visions Harmony (Görsellerin Uyumu) adlı kısa filmde Jüpiter’den yayılan elektromanyetik seslerden ilham alındı.

Görev süresi 2018’de sona erecek olan araç, görevi bitince geçmişte Galileo uzay aracına yapıldığı gibi Jüpiter’in üzerine düşürülecek. Juno’dan büyük haberler bekliyoruz!

 

Berfin Dağ, Kozmik Anafor (Eylül 2016)

Posted by Berfin Dağ

"Evren kadar atomdan oluşan ve evrende bir atom kadar olanım."

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir